VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET GEBRUIK VAN MONDKAPJES MONDMASKERS

Op deze pagina leest u vragen en antwoorden over mondkapjes en contactberoepen en mondkapjes in het openbaar vervoer. En een instructie voor het gebruik van mondkapjes.

Nee. Voor persoonlijk gebruik buiten de zorg kunt u een (niet)medisch mondkapje dragen. U kunt dit niet-medisch mondkapje zelf kopen.

Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken in hun werk, zoals medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om hierin te voorzien. Deze mondkapjes kunt u voordelig bij ons aanschaffen.

Medische mondmaskers, zoals een FFP2 masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.

De (niet)medische mondkapjes kunnen worden bij Masker-Kopen.nl aangeschaft. Een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.

Het verbod op gezicht bedekkende kleding blijft gewoon van kracht. Die wet kent echter een uitzondering: als kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid is het verbod niet van toepassing. In het OV geldt vanaf 1 juni de verplichting om een mondkapje te dragen. Zo lang die verplichting geldt, is het verbod dan ook niet van toepassing in het OV.

Ja, vanaf 1 juni 2020 is een mondkapje verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Gebruik daarvoor een (niet) medisch mondkapje of KN95 mondkapjes mondmaskers.

U heeft bij elke reis met het openbaar vervoer een nieuw exemplaar nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, dan heeft u er 2 nodig.

Nee, u mag dan niet reizen met het openbaar vervoer. Een mondkapje is vanaf 1 juni 2020 verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. U kunt een niet-medisch mondkapje of KN95 mondkapje mondmasker dragen. Reist u toch zonder mondkapje met het openbaar vervoer? Dan kunt u een boete krijgen van € 95.

Zet het (niet) medisch mondkapje ruim voor het instappen op, om het instappen veilig en snel te laten verlopen. Pas als u bent uitgestapt kunt u uw mondkapje afzetten.

Heeft u een wegwerp mondkapje of plastic handschoenen gebruikt voor eenmalig gebruik? Of is uw mondkapje kapot, versleten of aangeraakt? Dan kunt u deze bij het restafval, in de grijze container gooien. Ook wegwerphandschoenen horen bij het restafval.

De drukte in het openbaar vervoer zal de komende weken geleidelijk toenemen. Bovendien krijgt iedereen zo de gelegenheid zich voor te bereiden; om mondkapjes te kopen. Tot 1 juni is voor iedereen van 13 jaar en ouder het advies een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. Vanaf 1 juni is het verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Een wegwerpexemplaar kunt u niet bewaren. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden.

ALLES OVER MONDKAPJES ,MONDMASKERS, GEZICHTSMASKERS EN FACE SHIELDS

Mondkapjes hebben veel verschillende toepassingen, en niet iedere soort is hetzelfde. De meeste soorten richten zich op het voorkomen van het inademen van stof of andere schadelijke stoffen tijdens werkzaamheden. Maar je kunt ook mondkapjes kopen die gericht zijn op het voorkomen van ziektes en de verspreiding van virussen.

De beste mondkapjes worden geproduceerd volgens Europese normen en standaarden. Het is aan te raden om niet zomaar een mondkap van een onbekend merk te kopen, het is namelijk nooit zeker dat deze de juiste bescherming kan bieden. Met een goed mondkapje en juiste hygiëne, ben je goed beschermd tegen stof, virussen en gevaarlijke deeltjes in de lucht.

Overal het algemeen kunnen we mondkapjes verdelen in twee groepen. Er bestaan wegwerp mondkappen, die eenmalig te gebruiken zijn en daarna moeten worden weggegooid, en herbruikbare mondkapjes. Een herbruikbare mondkap heeft een vervangbaar onderdeel wat de stof of virusdeeltjes opvangt, en moet na verloop van tijd vervangen worden. Overal het algemeen worden de wegwerp-mondkapjes het meeste gebruikt en zijn ook het makkelijkst om te gebruiken.

De meeste mensen die mondkapjes kopen online kiezen voor het zogenaamde chirurgisch mondkapje. Dit masker wordt veel gebruikt door artsen om zichzelf en de patiënten te beschermen tegen bacteriën en virussen. Maar dit mondkapje beschermd ook mensen die in een omgeving werken of aanwezig zijn waar veel zieke mensen samenkomen, of er een risico bestaat dat virussen zich snel kunnen verspreiden.

Deze mondkapjes zijn te koop in grotere hoeveelheden, omdat het voor eenmalig gebruik is. De mondkap kan niet worden gewassen of opnieuw worden gebruikt. Na een periode waarin de het masker is gedragen, moet deze worden weggegooid en vervangen door een nieuw exemplaar. Ook is het van zeer groot belang dat na aanraking met de stof, het gezicht niet aangeraakt mag worden en de handen gewassen moeten worden om verspreiding van ziektes en virussen te voorkomen.

Een ander type mondkapjes zijn de 5 en 6 lagen gezichtsmaskers. Deze ‘respirator’ mondkapjes zijn voorzien van verschillende filters die stof, virusdeeltjes en andere slechte stoffen uit de lucht filteren zodat ze niet ingeademd kunnen worden. Traditioneel gezien worden deze soort gezichtsmaskers vaak gebruikt door mensen die in stoffige omgevingen werken, maar is ook een uitstekend mondkapje gezichtsmasker om virussen en bacteriën uit de lucht te filteren zodat verspreiding van ziektes wordt voorkomen.

Het filter in bijvoorbeeld het KN95 mondkapjes is in staat 95% van de allerkleinste deeltjes uit de lucht te filteren. Deze deeltjes zijn vele malen kleiner dan de meeste virusdeeltjes waardoor deze mondkappen zeer goed werken. Je kunt mondkapjes kopen die niet te duur zijn, en een goede bescherming geven tegen de meeste slechte deeltjes die in de lucht kunnen hangen.

De Gezichtsbescherming oftewel Face Shield is een gelaatsscherm dat directe besmetting via de ogen of het gelaat voorkomt. Ze zijn gemaakt van zeer helder kunststof en zijn licht en comfortabel in het dragen. De Gezichtsbescherming oftewel Face Shield voldoet aan alle certificering. Ook voor brildragers.

De duurzame Gezichtsbeschermingen zijn super lichtgewicht en sterk. Gemaakt van duurzaam nylon met een industrieel geprinte nylon hoofdband. Deze hoofdband is verstelbaar. De duurzame Face Shield kan langdurig gebruikt worden want hij is uitwasbaar en ontsmettingsmiddel bestendig.